Leder inte till fler jobb

Kontroll av arbetslösa leder inte till fler jobb

FAKTA
DEBATTÖRERNA

Berndt Molin. Före detta utredningschef på AMS (Arbetsförmedlingen) och före detta analyschef vid Arbetsförmedlingen.

Bo Jangenäs. Före detta planeringsdirektör på AMS (Arbetsförmedlingen) och före detta generaldirektör vid Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

DEBATTEN

Under de senaste åren har kraven skärpts på att arbetssökande ska rapportera att de aktivt söker jobb. Det har lett till ökad byråkrati hos Arbetsförmedlingen – på bekostnad av det stöd och service myndigheten tidigare kunde erbjuda, skriver dagens debattörer.

I budgetpropositionen för 2015 har regeringen fortsatt i spåren efter alliansregeringen i synen på arbetslösheten. Huvudproblemet – säger man – är brister i matchningen mellan sökande och platser. Därför ska arbetslösa vara mer aktiva i sitt jobbsökande och det ska kontrolleras i detalj av Arbetsförmedlingen. Men det finns ingen grund för påståendet att krav på att arbetslösa ska söka fler jobb skulle minska arbetslösheten. Detta har redovisats i ett antal forskningsrapporter.

Den helt avgörande förklaringen till vår höga arbetslöshet är att det inte finns tillräckligt många jobb som arbetslösa kan söka och få. Arbetskraftsbrist minskar inte genom att pressen på de arbetslösa ökar. Bristen är inte heller så stor som ofta påstås, cirka 21 000 jobb i privat sektor enligt SCB. I allt väsentligt är detta en fråga om att efterfrågad utbildning och kompetens inte finns bland de arbetslösa.

Läs vidare här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s