”Fas 3 är förnedring”

Roland Paulsen har under ett år studerat Arbetsförmedlingen inifrån. Det resulterade i boken ”Vi bara lyder”, om varför vi underkastar oss regler och system som strider mot våra övertygelser.  Bild: Jessika Segerberg
Roland Paulsen har under ett år studerat Arbetsförmedlingen inifrån. Det resulterade i boken ”Vi bara lyder”, om varför vi underkastar oss regler och system som strider mot våra övertygelser. Bild: Jessika Segerberg

Det är arbetslinjens själva essens att arbetslösa ska må dåligt. Låg a-kassa och förnedringen i Fas 3 är konstruerade för att skrämma oss andra att stanna kvar på jobbet.
De slutsatserna drar sociologen Roland Paulsen i sin nya bok ”Vi bara lyder”. Han har under ett år studerat Arbetsförmedlingen inifrån – Sveriges mest utskällda myndighet.

Måndag morgon är den vanligaste tidpunkten för hjärtattacker, alla andra dagar är risken 20 procent mindre. Det faktum att stressen i arbetslivet sätter sig i hjärtat visar vad lönearbetet faktiskt gör med oss, mot våra kroppar. Vi är fångna i en arbetsideologi som håller oss kvar på jobb som vi blir utslitna och sjuka av. Denna dystra tes kommer från sociologen Roland Paulsen, mest känd för den arbetskritiska boken Arbetssamhället som kom ut 2010. Det är en myt att vi mår bra av att arbeta, men av rädsla för att halka ner i åtgärdernas avgrund biter vi ihop. Eller som titeln säger på Roland Paulsens nya bok som kommer ut i dagarna: Vi bara lyder.

Klicka här och läs resten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s