Etableringsreformens facit ett gigantiskt fiasko

FIASKO Att även den så kallade etableringsreformen blev ett fiasko har konstaterats otaliga gånger, nu finns dock facit och traditionsenligt är det långt värre än någon kunnat förutspå.

Regeringen Reinfeldt blev något av experter på att ösa miljarder och åter miljarder över nya reformer och satsningar som skulle lösa alla invandringsrelaterade problem, dock med samma kroniska resultat: fiasko.

Sverige tillhör de EU-länder där att få in invandrare på arbetsmarknaden går trögast. Samtidigt har Sverige minst andel okvalificerade jobb och tar emot flest invandrare från Mellanöstern och Nordafrika. 2013 var 58 procent av utrikesfödda sysselsatta, bara tre länder låg sämre till – Grekland, Spanien och Belgien.

Den så kallade etableringsreformen infördes i december 2010 och skulle lösa problemen. Här överfördes ansvaret för den så kallade integrationen från kommunerna till Arbetsförmedlingen.

Under åren har miljonerna rullat till Arbetsförmedlingen. Myndigheten har dock lämnat tillbaka delar av dessa summor då man inte kunnat utnyttja dem.

– Antalet inskrivna arbets- sökande per arbetsförmedlare har ökat. Det leder till att arbetsförmedlarna ägnar allt mindre tid åt varje arbetssökande. Det här påverkar våra planeringsförutsättningar och möjligheten för våra arbetsförmedlare att ta fram en individuell etableringsplan som är fylld med lämpliga insatser, säger Johan Nylander, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.

2014 lämnade 6 736 personer etableringsreformen, varav ytterst få fått icke-subventionerade jobb. Tre månader efter att de lämnat reformen har fem procent fått arbete helt utan stöd, och även om man tittar på andelen som fått jobb med något slags stöd – inkl så kallat nystartsjobb – är det få: 16 procent.

– Det är ett resultat som är gott, men vi är inte nöjda. Det finns flera utmaningar med etableringsuppdraget hos oss, men även hos andra samhällsaktörer. Dessa måste åtgärdas. Vi skulle vilja öka andelen personer som till exempel får tillgång och deltar i kompletterande studier på kommunal vuxenutbildning. Vi ser också ett stort behov av att personer ska få sin kompetens validerad och sina betyg översatta och bedömda tidigt i processen, säger Johan Nylander.

Relaterat

Etableringslotsar misstänks ha rekryterat till IS

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s