Massarbetslöshet – och arbetsbrist

Den här bilden togs när Arbetsförmedlingen av misstag råkade bjuda in alla arbetslösa i Stockholm, 61 000 personer (14% av Sveriges arbetslösa), till en rekryteringsmässa. Foto: OLA AXMAN

Det finns två bilder av Sverige som inte riktigt går ihop.

Först och främst: 433 100 personer står utan sysselsättning i vårt land. Det går inte att beskriva det som något annat än att massarbetslöshet råder.

Å andra sidan: Bristen på utbildad personal inom vård och omsorg kommer inom ett par år att vara så stor att välfärden kommer bli lidande.

Det kommer att saknas 160 000 vårdanställda med gymnasiekompetens år 2035. Dessutom kommer vi behöva anställa barnmorskor, tandsköterskor, biomedicinska analytiker och sjuksköterskor i drivor.

Det här är ett problem som inte låter sig isoleras till välfärdssektorn.

Största hindret för tillväxt

Det råder mycket stor brist på utbildad arbetskraft, vilket särskilt drabbar svenska småföretag. Enligt Tillväxtverket rapporterar var fjärde svenskt företag att bristen på arbetskraft är det största hindret för deras tillväxt.

Enligt Arbetsförmedlingen så är det bara tack vare invandringen som vi inte kommer ha en helt akut arbetsbrist nästa år.

Klicka här och läs resten.

Källa: Ab

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s