Fler svenskar för ett tiggeriförbud

Tiggare
Foto: Avpixlat

Det skenande tiggeriet har snart förändrat gatubilden i varenda svensk stad, och är ett dagligt irritationsmoment för många. Rykten börjar nu även spridas internationellt om framför allt Stockholm, som en stad som inte längre är vad den brukade.

Då den rumänska ambassadören i Sverige skrev en debattartikel om problematiken var hennes lösning enkel: förbjud tiggeriet, precis som i många andra EU-länder. I den humanitära stormakten anser man sig dock veta bättre, detta trots att undersökningar visar att en majoritet av svenska folket är för ett förbud.

Enligt mätningen Sverige Tycker har andelen svenskar för ett förbud ökat under det senaste halvåret.

– Svenskarna tycker i allt högre utsträckning att det är ett bra förslag att förbjuda tiggeri. Vi ser också att ökningen sker bland i princip alla grupper, både män och kvinnor, olika åldrar och delar av Sverige, säger Karin Nelsson, opinionschef på Sverige Tycker.

Bland de politiska partierna är motståndet mot folkets åsikt kompakt – enkom Sverigedemokraterna är på svenska folkets sida och vill införa ett förbud. Det är även SD:s sympatisörer som är mest positiva till ett sådant, medan S- och MP-anhängare har blivit mer negativt inställda.

Och från statsminister Stefan Löfven (S) har svenska folket inget att hämta, där är det välbekanta toner som gäller:

– Det är självklart att det griper tag i folk när de ser människor som tigger. Det är inget konstigt att man vill komma till rätta med ett sådant problem, att folk far så illa. Jag är helt övertygad om att i grunden är det ett uttryck för mänsklighet.

Att förbjuda tiggeri är dock ingen lösning, menar han.

– Vi måste göra något helt annat. Dels genom den nationella samordnaren och vi ska också stötta de kommuner där det finns många som behöver hjälp. Men det är också viktigt med samarbetet med Rumänien, att stärka deras möjlighet att deras egen befolkning kan fara väl i det egna landet. Det är ett jobb som pågår, det är det som gör skillnad.

Lånat text och bild här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s