“Vi kan lära av Kanadas jobbintegration”

INVANDRINGSPOLITIK. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har varit i Kanada för att studera landets invandringspolitik, vilken fungerar betydligt bättre än exempelvis den svenska men är samtidigt betydligt striktare och selektiv.

Även tidigare har svenska politiker lyft fram Kanada som ett exempel på framgångsrik invandringspolitik, med inte riktigt verkat förstå hur den fungerar. I svensk kontext skulle den närmast beskrivas som “rasistisk”.

Till Kanada söker sig många högutbildade – riktiga sådana och inte hittepå i SVT-kompetensregn-stil. Man släpper dessutom inte in vem som helst och är synnerligen noga med att göra klart att det är kanadensiska lagar, regler och värderingar som gäller – precis tvärtemot vad som gäller i Sverige alltså. Naturligtvis fungerar det då bättre.

Johansson erkänner delvis att Kanada mycket riktigt har en väldigt annorlunda invandringspolitik, men tror sig ändå kunna importera delar av den till Sverige.

– Kanada har en annan migrationspolitik än vi så det är annat urval av personer som kommer dit. Men det hindrar inte att vi kan lära av dem hur man får in människor ut på arbetsmarknaden, säger hon.

Läs mer…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s