Kinberg Batras krav: Gör det lagligt att sprida hiv

RFSL och RFSL Ungdoms förbundsordföranden, Ulrika Westerlund och Gisela Janis samtalar med Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i Pride House i Kulturhuset.
RFSL och RFSL Ungdoms förbundsordföranden, Ulrika Westerlund och Gisela Janis samtalar med Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i Pride House i Kulturhuset. Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna Kinberg Batra vill ta bort kravet på informationsplikt och göra det lagligt att sprida hiv. Det beskedet lämnade den 45-åriga moderatledaren på RFSL:s utfrågning under Pridefestivalen i Stockholm.

Den så kallade informationsplikten innebär att en hivsmittad person är skyldig att upplysa sina sexpartner om sitt sjukdomstillstånd före ett oskyddat samlag. Tidigare gällde informationsplikten även när kondom användes, men år 2013 beslutade Socialstyrelsen att avskaffa den tvingande informationsplikten förutom vid oskyddat sex. Men nu föreslår alltså Anna Kinberg Batra att informationsplikten helt och hållet ska skrotas.

– Det viktiga är att alla oavsett kön och läggning vet att säkert sex är viktigt. Jag tror inte informationsplikten skulle införas idag och jag tycker vi ska titta på att ta bort den, sade Kinberg Batra under utfrågningen hos RFSL, enligt Svenska Dagbladet.

Regeringspartierna är sedan tidigare överens om att slopa informationsplikten, så lagändringen ser nu ut att bli verklighet.

Anna Kinberg Batra sade också att hon vill sänka åldersgränsen för juridiskt könsbyte från 18 till 15 år. Att låta 12-åringar byta kön, ett förslag som återfinns i en statlig utredning, är dock för magstarkt för moderatledaren.

Källa: Fria tider.

Annonser

2 thoughts on “Kinberg Batras krav: Gör det lagligt att sprida hiv

    1. Håller med dig visst är det vansinnigt att ta bort informationsplikten. Vet inte om det här förslagen är särskilt noga genomtänkt.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s