Skottlossning i Uppsala

Natten mot lördag fick polisen flera samtal om att skottlossning hörts i det ökända, invandrardominerade området Gottsunda/Valsätra i Uppsala. Patruller som kom till platsen påträffade två skottskadade män. De uppges inte vara allvarligt skadade. Alla omständigheter kring dådet pekar mot att det varit fråga om något slags uppgörelse mellan lokala gängbrottslingar.

Varken polisen eller lokaltidningen UNT uppger några detaljer om vilka de två män är som skottskadades i Uppsala under natten mot påskafton. Man berättar heller ingenting om de personer som ska ha befunnit sig på platsen i samband med skjutningen, till exempel om de är kända av polisen sedan tidigare, och om de tros tillhöra den lokala kriminella gängmiljön. Allt tyder dock på att nattens skottdåd var något slags uppgörelse inom den lokala kriminella gängmiljön.

Skjutningen tycks ha skett på öppen gata, på en adress i det invandrartäta problemområdet Gottsunda/Valsätra. Två män i 25-årsåldern skadades, den ene i ett ben och den andre i buken. Ingen av dem ska dock vara allvarligt skadad. Enligt vittnen ska en större grupp människor, omkring 15 – 20 personer, ha befunnit sig på platsen när skotten avlossades. En talesman för polisen ger i en kommentar till lokaltidningen följande beskrivning av utredningsläget:

– Det finns tvetydiga vittnesuppgifter och vi har inget motiv till brottet än.

Det faktum att både brottsoffer och vittnen tycks vara ovilliga att tala med polisen brukar vara ett säkert tecken på att ett brott har kopplingar till den kriminella gängmiljön. I det aktuella fallet talar dessutom alla andra upplysningar som offentliggjorts för att det handlar om något slags gänguppgörelse.

Erfarenhetsmässigt kan man konstatera att både offer och gärningsmän vid denna typ av dåd i allmänhet är kriminellt belastade, yngre män med utomvästlig, asylrelaterad invandrarbakgrund. Det återstår att se om även det aktuella skottdådet i Uppsala överensstämmer med detta välbekanta mönster.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s