Asylsökande får jobba för slavlöner

Asylsökande jobbar för slavlöner. På papperet får de praktik för att lära sig svenska, men i verkligheten utnyttjas de som svart arbetskraft, visar en granskning som radio P4 Blekinge genomfört.

I stället för praktik väntar hårt svartarbete för många asylsökande. Radio P4 Blekinge har granskat de 74 praktikintyg för asylsökande som utfärdats i Blekinge län och funnit att i minst tio fall handlar det inte om praktik utan om förtäckt svartarbete.

En man som kallar sig Ahmed berättar att han jobbar tolv timmar om dagen sex dagar i veckan på en restaurang. Han städar, diskar och gör allt arbetsgivaren ber honom om för en lön på 10 kronor och 40 öre i timmen.

– Det känns hemskt att slita  så mycket för så lite pengar, men antingen godtar jag ägarens villkor eller så har jag inget jobb alls, säger han till P4 Blekinge.

Enligt det praktikavtal som hans arbetsgivare tecknat med Migrationsverket ska han ha praktik på restaurangen och inte utföra uppgifter som den ordinarie personalen sköter. Praktiken ska vara åtta timmar om dagen fem dagar i veckan och syftet är att han ska lära sig svenska.

– Jag har inte lärt mig någon svenska här. I alla fall inte än säger han.

Klicka här för att läsa resten.

Annonser

One thought on “Asylsökande får jobba för slavlöner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s