Sluta säg nej, Löfven – börja beskatta rika


Jonas Sjöstedt (V): Kampanjer i all ära – det är vad du gör som räknas.

De rikaste blir allt rikare och håller nu på att helt glida från oss andra. Samtidigt finns det stora eftersatta behov som gör att det behövs investeringar i välfärd, bostäder och infrastruktur. Det är något som jag tror att de flesta svenskar tycker borde rättas till.
Socialdemokraterna har nu dragit i gång en kampanj som spelar på detta. Stefan Löfven och Carin Jämtin skriver att även de förmögna måste göra rätt för sig och att vi behöver satsa på vårt gemensamma samhällsbygge (Aftonbladet 18 april). Det är ett fint budskap, men det förpliktigar.
När Vänsterpartiet har förhandlat om budgeten med regeringen har tongångarna från Socialdemokraterna ofta varit helt annorlunda. När vi lägger fram konkreta förslag på hur vi kan se till att de rika betalar mer skatt, då möter vi en brist på politisk vilja.

Vi välkomnar att Socialdemokraterna nu själva lyfter fram satsningen på 10 miljarderna till välfärden, men när vi kom till förhandlingsbordet fanns detta inte med bland regeringens förslag. De 10 miljarderna till välfärden var Vänsterpartiets huvudkrav i budgetförhandlingarna och vi är stolta över att det nu blir verklighet. Resultatet kommer att märkas på många skolor, vårdcentraler och äldreboenden runt om i landet. Kommuner och landsting som nyss funderade på vad de ska skära ned på, får nu i stället fundera på vad de ska satsa på.

Det är bra att vi i förhandlingarna med regeringen också fick igenom en ny bankskatt. Men det behövs så mycket mer. Om Socialdemokraternas ord ska betyda något måste de motsvaras av en vilja att faktiskt förändra. Då duger det inte att säga nej till våra förslag om att låta de rika betala mer.

Klicka här för att läsa resten av artikeln.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s