Facket om minijobben: ”Det är skandal”

Allianspartierna tvekar om de tyska minijobben, men är säkra på att lönerna måste sänkas. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT
Allianspartierna tvekar om de tyska minijobben, men är säkra på att lönerna måste sänkas.
Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

En maxlön på 4 200 kronor i månaden och ingen rätt till a-kassa eller sjukpenning. Det är verkligheten för sju miljoner arbetstagare i Tyskland. I Sverige har såväl Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna flirtat med den tyska modellen.
– Det är förskräckligt, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handels.

Förra veckan berättade Dagens ETC om de tyska minijobben, lågavlönade deltidsjobb med sämre villkor än på övriga arbetsmarkanden. Målet var att jobben skulle fungera som en ingång till arbetsmarknaden, men enligt de utvärderingar som gjorts har effekten snarare blivit den motsatta – låginkomsttagare, i de flesta fall kvinnor – klistras fast vid de lågavlönade deltidsjobben istället för att ges en skjuts framåt.

I den svenska debatten om hur arbetslösheten ska bekämpas har den tyska modellen dock flera gånger lyfts från borgerligt håll. Det senaste utspelet kom från moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson i slutet av mars. Vid ett möte med Riksdagsjournalisternas förening återkom Kristersson flera gånger till de tyska Hartz-reformerna, där minijobben är en stor del.

– Varje arbetad timme spelar roll. Och första jobbet är en helt avgörande fråga, sade han till Svenska Dagbladet.

”Skulle aldrig acceptera sådant”

I dag har Tyskland omkring 7 miljoner minijobb inom framförallt detaljhandel, hotell och restaurang, reparation och service, städning, vård samt undervisning.

Klicka här för att läsa vidare.

Mer att läsa i ämnet:
Tyska låglönejobben har inte sänkt arbetslösheten
Tyskland.Svenskt näringsliv säger att enkla låglönejobb är lösningen på arbetslösheten i Sverige och har pekat på sysselsättningsundret Tyskland. Men nu visar en rapport från den liberala tankesmedjan Fores att de tyska mini-jobben inte har haft någon effekt på arbetslösheten.

Ekonomi.Tyskland lyfts ofta fram som det goda exemplet i krisens Europa. Men priset för låg arbetslöshet är hög, i form av minijobbsom tvingar de anställda att söka socialbidrag. Nu vill Moderaterna införa jobben i Sverige.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s