Strategi för att få arbetslösa i jobb

Strategi. ”Ska vi förhindra att vi får en allt mer uppdelad kommun och att klyftorna växer måste många bidra”, säger Lars Stjernkvist (S). Det behövs stora volymer av utbildningsplatser och jobb.
Bild: Mikael Strand

Norrköpings kommun har tagit fram en strategi för att få ner arbetslösheten och kostnaderna för den.

Arbetslösheten i Norrköping har under många år legat på en högre nivå än riket i genomsnitt.

På måndag ska kommunfullmäktige diskutera en riktlinje, en strategi, för att minska arbetslösheten och kostnaderna för den 2016-2020.

– Bakgrunden till att vi tar fram den här strategin är att Norrköping verkligen är i ett vägskäl. Det är utan tvekan så att vi har en oerhört god tillväxt av nya jobb och det byggs så det knakar, men det vi vet från andra kommuner som har genomgått samma typ av förvandling som Norrköping just nu genomgår, det är att den här typen av förändringar behöver inte nödvändigtvis leda till att de som är arbetslösa faktiskt får jobb, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Det kan till och med i värsta fall vara så att den här typen av kraftig tillväxt ökar klyftorna, på så sätt att de som är arbetslösa kommer ännu längre från jobb, säger han.

Läs vidare här.

Återstår att se om Norrköpings kommun klarar av att få ner antalet arbetslösa i kommunen. Problemet med den höga arbetslösheten i Norrköping vänder man inte över en natt. 

De arbetsmarknadsåtgärder som hittills har erbjudits har i de flesta fall inte bidragit till att arbetslösheten i någon större omfattning har minskat. Den har i de flesta fall  bidragit till fortsatt arbetslöshet samt psykisk och fysisk ohälsa för de arbetslösa.

Den statistik som i sådana här sammanhang oftast redovisas i medierna är endast de som är öppet arbetslösa och inte är inskrivna/tvingade att delta i något av de arbetsmarknadsåtgärder som finns.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s