Fas3-aktör som hamnat i en rävsax

Rävsaxen: Dyra lokaler, men ingen personal

Artikelbild
BILD: Petronella Uebel

NORRKÖPING Ann Dohse och Anders Köhler har i fem år ordnat sysselsättning för långtidsarbetslösa, men sedan Fas 3 lagts ner i förtid har de hamnat i en rävsax.

Under de fem år som de varit anordnare av praktikplatser för arbetslösa har omkring 100 långtidsarbetslösa arbetat i det digitaliseringsprojekt som de drivit i samarbete med Migrationscenter i Karlstad. Framför allt har det varit praktikanter i Fas 3 som deltagit. Men sysselsättningsätgärden Fas 3 blev hårt kritiserad och skulle ersättas med riktiga jobb. Såväl Kommunalarbetaren som Sveriges television har därefter rapporterat om att de långtidsarbetslösa istället lämnats sysslolösa.

– Vi blev informerade om att Fas 3-verksamheten skulle vara avslutad den sista januari 2018, men fram till dess så skulle de som var inskrivna i den verksamheten ha möjlighet att söka en Fas 3-plats om de så önskade. Detta passade då perfekt med det hyresavtal som vi har, säger Ann Dohse.

Nu sitter de fast med stora, dyra och fullt utrustade lokaler på Malmgatan och inga praktikanter, vilket också betyder att de inte heller får in några inkomster.

– Vi har varit glada för att få ut 12 000-13 000 kronor i månaden och har inte så stora anspråk, men nu sitter vi i en rävsax. Vi har tagit lån och har fått börja sälja våra privata saker. Vi kanske blir tvungna att sälja huset, säger Anders Köhler.

De har presenterat ett nytt digitaliseringsprojekt för arbetsförmedlingen, som gett klartecken. Men ändå skickas inga praktikanter ut.

– De säger att de inte haft tid, säger Anders Köhler, som också skrivit ett brev till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson för att försöka få svar på varför inget händer. Han har dock inte fått något svar.

– Vi vill bidra med något till samhället, dels genom att ge långtidsarbetslösa sysselsättning, dels genom att digitaliseringen som vi nu föreslagit skulle kunna användas av forskarsamhället, säger Ander Köhler.

Anita Karlstéen är en av de praktikanter som varit en del av deras projekt. Hon arbetar nu på Kvillinge föreningsarkiv.

– Det har varit toppen. Jag har ett arbetshandikapp, men här har jag inte känt någon stress eller press. Jag har kunnat gå hit även om jag haft problem, eftersom de är så glada och positiva. Det har gjort att jag vuxit mig stark, både fysiskt och psykiskt, säger Anita Karlstéen.

Nu tycker det är absurt att långtidsarbetslösa nu går hemma istället för att delta i projekt av det här slaget.

– En del trivs ju med att vara hemma, men många känner sig nog isolerade. För mig har det här varit ett lyft, säger Anita Karlstéen.

Ann Dohse vill inget hellre än att verksamheten kommer igång igen.

– Det är frustrerande. Vi har en drivkraft att hjälpa människor och ta ett samhällsansvar.

Ylva Johanssons pressekreterare Natali Sial har i ett mejl till NT kommenterat den sitution som uppstått:

– Avvecklingen av det mycket kritiserade fas 3 har skett successivt och har varit nödvändigt. Det var på många sätt en återvändsgränd. Deltagarna i det tidigare fas 3 har nu fått tillgång till en rad olika insatser som tidigare inte var tillgängliga för dem. Det har dock visat sig att många ändå inte har erbjudits en insats och det är såklart allvarligt, något som statsrådet Ylva Johansson också har markerat i samband med en pressträff för ett par veckor sedan och vidtagit en rad åtgärder, skriver hon.

Samtidigt markerar hon att det är i huvudsak är arbetsförmedlingens ansvar.

Hon kan däremot inte kommentera det specifika fallet med Anders Köhlers och Ann Dohses situation, men skriver att de kommer att få svar.

Källa: Nt.se

Det är långt ifrån alla som varit inskrivna hos Fas3 aktören ifråga under dessa år som fått någon form av hjälp till någon form av anställning.
Bygger man upp den här typen av verksamhet så får man nog ta och tänka till vad gäller hyresavtal mm och dessutom visste man från början att Fas 3 skulle förr eller senare ta slut.
Personligen så är jag inte det minsta imponerad av den verksamhet som de har bedrivit inom ramarna för Fas 3. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s