Yttrandefrihet

StockSnap_LPNMGYHXCT

En majoritet av svenskarna kan tänka sig att inskränka yttrandefriheten, skriver professorerna Ulla Carlsson och Lennart Weibull på Dagens Nyheters debattsida, med hänvisning till den årliga SOM-undersökningen från 2015.

Den visar att medborgarna kan tänka sig att inskränka yttrandefriheten för att skydda barn och unga, skydda den nationella säkerheten, motverka rasism och för att förhindra kränkning av enskilda människor. Däremot finns det en tydlig majoritet mot att inskränka yttrandefriheten för att värna religiösa värden.

Undersökningen visar att människor med stort politiskt intresse är minst benägna att inskränka yttrandefriheten. Skribenterna ser även resultatet som en form av kritik mot mediernas respekt för personlig integritet.

”Resultatet indikerar att yttrandefrihet som värde inte är ifrågasatt men att många medborgare anser att det finns behov av anpassning till en verklighet där digitaliseringen har ändrat förutsättningarna för publicistisk verksamhet, medborgarnas medie- och kommunikationsvanor och innebörden av personlig integritet”, skriver Carlsson och Weibull, båda verksamma vid Göteborgs universitet.

Annonser

2 thoughts on “Yttrandefrihet

  1. Tyvärr hänger inte de gamla lagarna om våra fri- och rättigheter med i utvecklingen med internet och de politiska strömningarna. Kanske borde de revideras en aning? Men det är en svår balansgång att göra det, för vips kan vi bli av med dem…de måste försvaras varenda dag.
    // Kao

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s