Egor Putilov lurade sig till svenskt medborgarskap

På högerpopulistiska webbtidningen Samhällsnytt hetsar pseudonymjournalisten Egor Putilov mot invandrare och asylsökande. Nu kan Arbetaren avslöja att han själv lurat sig till sitt svenska medborgarskap – med en påhittad identitet, en påhittad kärlekshistoria och fiktiva kärleksbrev.
– Varenda detalj är uppdiktad av honom, säger den kvinna som ”Egor Putilov” fick Migrationsverket att tro var hans flickvän.

Efter att han under skandalartade former slutade sin anställning vid Sverigedemokraternas riksdagskansli 2016 har han gjort stor comeback som journalist i högerpopulistisk ”alternativmedia”, som delad och spridd skribent för tidningen Samhällsnytt (f.d. Avpixlat).

Arbetaren kan nu avslöja att den tidigare skandaliserade journalisten och före detta SD-tjänstemannen som kallar sig Egor Putilov bluffade till sig sitt svenska uppehållstillstånd och sedermera medborgarskap.Med nytt namn och ny bakgrundshistoria och en påhittad svensk kärleksrelation lurade han sig till att få stanna i Sverige.

– Om jag skulle träffa honom igen skulle jag fråga honom hur han kan kolla sig själv i spegeln, säger Emma Andersson*, hans nyckel in i Sverige.

Den 11 december 2006 registrerar Migrationsverket en ansökan om uppehållstillstånd genom anknytningsinvandring. Den sökande mannen har uppgett att han och hans svenska flickvän ska prova att bo ihop.

Fyra månader senare meddelar myndigheten att Alexander Yarovenko, sedermera Alexander Fridback, är välkommen att göra det.

Med sitt nyvunna tillfälliga uppehållstillstånd, som 2009 blir permanent, inleder han en karriär som turistföretagare och journalist.

Under pseudonymen Egor Putilov skriver han numera, år 2018, på högerradikala Samhällsnytt. En stor andel av artiklarna handlar om asylsökanden som hävdas ha tagit sig in i landet genom att ljuga om sina identiteter och om sin ålder.

Men nu, med hjälp av hundratals mejl, flera muntliga och skriftliga källor och myndighetsuppgifter, kan Arbetaren visa att ”Egor Putilov” skriver utifrån egen erfarenhet. Det fanns nämligen ingen sambo. Innan 2006 fanns det inte heller någon Alexander Yarovenko, åtminstone inte med ”Egor Putilovs” ansikte. Det är påhittat in i minsta detalj av den man som sedan i juli förra året har tagit ytterligare ett nytt namn.

– Historien han gav mig var att passet var köpt i Centraleuropa. Jag vet att det är relativt vanligt och det är så han sade att han fick tag på det. Eller så är inget av vad han sagt sant, men passet har funnits och jag har hållit det i min hand, säger Emma Andersson, som nu bor och arbetar i ett annat land.

Historien han gav mig var att passet var köpt i Centraleuropa. Jag vet att det är relativt vanligt och det är så han sade att han fick tag på det. Eller så är inget av vad han sagt sant, men passet har funnits och jag har hållit det i min hand.

Emma Andersson, uppgiven flickvän till ”Egor Putilov”

Klicka här för att läsa resten av artikeln.

Källa: Arbetaren

Relaterat innehåll:
Skandalen ”Egor Putilov”
Skandalen växer runt SD-märkt journalist
Avslöjad SD-journalist skrev även i Arbetaren

Mer att läsa i ämnet :
Ett nytt lågvattenmärke i DN:s agendajournalistik

Egors inlägg på Twitter med anledning av artikeln i Arbetet:


Det ska bli mycket intressant och se hur den här historien slutar. Förr eller senare kommer sanningen alltid fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.